Na odpolední svačinu či zdravou večeři jsme spolu s mojí malou asistentkou nachystaly salát z rukoly, rajských jablek a živé cizrny. K dochucení jsme použily dip z rozsekaných lískových oříšků, cizrny, stroužku česneku a špetky soli.
Cizrnu je zapotřebí nechat alespoň přes noc namočenou ve vodě, aby změkla a začala klíčit. Nemám doma žádné speciální klíčidlo, používám jen misku s vodou či pet lahev. Důležité je, abyste vodu často měnili. Naklíčená cizrna je dobře stravitelná a je zdrojem vitamínů B, C a E, obsahuje hodně železa, ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Konzumací cizrny navíc snížíte cholesterol a dopřejete tělu zdravé rostliné bílkoviny.
Na salát jsem dál použila zakoupenou Rukolu . Tato zelenina patří do čeledi Brukvovitých a obsahuje isothiokyanáty, což jsou látky, které pomáhají chránit tělo před rakovinou. Krom toho má velmi vysoký obsah vitamínu C a betakarotenu. Rukolu jsem zakoupila v obchodě, nicméně se chystám doma pěstovat Roketu, která je jí velmi podobná (brzy o ní napíšu v dalším článku).
Rajská jablíčka nám zatím doma rostou jen jako sazeničky na zahradu :-) Proto jsem použila rajčata zakoupená. Jsou zdrojem řady vitamínů, antioxidantů a také pro tělo nezbytného chromu a draslíku. V dietetice se používají zejména při léčbě srdečních a oběhových problémů.
Moje malá asistentka všechnu zeleninu hezky omyla pod tekoucí vodou, já mezi tím pokrájela rajská jablíčka, mrkev a připravila ořechovo-cizrnový dip.
Příprava ořechovo-cizrnového dipu je jednoduchá. Dáte vše do mixéru, přidáte trošku vody, stroužek česneku (nejlépe doma pěstovaného), špetku soli, případně pár kapek citronové šťávy. Tento dip můžete jíst i samostatně například s pokrájenou mrkví nebo jej zapracovat do připraveného salátu s rukolou.